Aktion 2021 – åtgärder

Varför måste åtgärder vidtas?

Att strama åt och effektivera förvaltningsstrukturer och förvaltning är inte ett självändamål eller betingat endast av behov att skapa ekonomisk balans. Den tillväxt som Åland behöver kommer nämligen att kräva nysatsningar av både landskapet och kommunsektorn. Dessa satsningar kräver otvetydigt att de nuvarande och förutsedda underskotten i den offentliga ekonomin åtgärdas.” – Roger, Göran, Mats och Edvard

En ny åländsk kommunmodell

Inget alternativ utan att Mariehamn är med tillåts eftersom man inte bör stänga in en kommuns utvecklingsmöjligheter och särskilt understryker vi en sammanhållen centralorts betydelse som motor för hela Åland.

För skärgården föreslås en ny åländsk kommunmodell med kommunerna kvar men med samgångna förvaltningar.

Åtgärder för att spara pengar inom landskapsförvaltningen

• Utarbeta en gemensam vägskötsel/förvaltning och en gemensam beställarfunktion, ett Trafikverk för landskapet och kommunerna (utredning från 2013). Möjlig inbesparing ca 2 miljoner euro/år. Rationalisera i lagstiftningen (nu av gammalt skilda lands-, bygde-, kommunalvägar, gator o.a. vägformer).

• Kartlägg alla administrativa tjänster, främst på chef- och mellanchefnivå inom landskapsförvaltningen för att strukturera om, rationalisera, effektivera och spara på administrationen och lednings- och stabsfunktionerna där fortsatt digitalisering måste utvecklas betydligt.

• Överväg samordning via landskapets fastighetsverk av en med kommunerna gemensam fastighetsskötsel och förvaltning baserad på betydande upphandling av tjänster och professionell planering.

Hur Åland utvecklas är helt beroende  av två faktorer:

  • Den demografiska utvecklingen; folkmängd och åldersstruktur.
  • Utvecklingen av ekonomin inom privat och offentlig sektor
  • På bägge dessa punkter är utvecklingen ytterst oroande

Hur går vi vidare?

Det offentliga Ålands årliga ekonomiska underskott (oberoende av pandemin) är 30 – 40 miljoner euro. Det är rimligt att landskapet hanterar ca 15 miljoner av detta, kommunerna ca 10 miljoner och att tillväxt i näringsliv och medborgarnas skattekraft ger 10-15 miljoner euro.

Läs förslaget på åtgärder här:

En tanke på “Aktion 2021 – åtgärder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: